top of page
  • Foto van schrijverHans belleman

Bijgewerkt op: 1 dec. 2019Je maakt de onderstaande opdrachten deels individueel en deels in groepjes.

Wat betreft de beoordeling: je krijgt maximaal 100 punten:

- voor je werkhouding 20 punten

- presentatie van de opdrachten op je site 20 punten per opdracht

-

Opdracht 1

Je gaat aan de slag met een leeg wit A4 blaadje. Denk eerst na over de schaal waarop je wilt werken (1:10?). Als je op een schaal van één op 10 werkt dan beschik je in je verbeelding dus over "een zeildoek" van ongeveer 20 × 30 mtr.

Je vouwt het papier zodanig dat er een beschutte plek ontstaat.

Maak een foto van “het zeildoek” met vloeiende lijnen, eenmaal met minstens een scherpe lijn en als laatste een ruimtelijke propvorm. Fotografeer “het zeildoek” zodanig dat het lijkt alsof het een groot gebouw is. Architectuur is onder meer het creëren van ruimte om je te beschermen tegen de elementen.

Teken geen raampjes en deuren, maar glaswanden en lichtstraten.

Bedenk minstens 5 functies die je in de ruimte wilt creëren.

Maak een schetsblad van een van de functies.

Bij deze opdracht werk je zelfstandig maar je mag elkaar helpen.


Opdracht 2

Je krijgt een aantal zeecontainers die als basis dienen voor het creëren van de onderstaande functies:

WonenWerkenWinkelen/voorzieningenRecreëren/natuur

Bekijk eerst de slideshow van de containerwoningen.

Denk eerst na over de schaal waarop je wilt werken (1:100)

Vervolgens bedenk je een functie die je aan de Zee containers wilt geven. Stapel en schakel de containers zodanig dat er een gebouw ontstaat dat voldoet aan de functie die je bedacht hebt.

Fotografeer het gebouw en maak met behulp van de foto's een schetsblad.

Waaraan moet het gebouw voldoen voor de bedachte functie?


Opdracht3

Veiligheid (dystopie of utopie?)

In ‘The hunger games’ zie je een angstwekkend toekomstbeeld van de Verenigde Staten. Het land is een totalitaire staat geworden waar er jaarlijks kinderen geofferd worden in een gruwelijke spelshow. De dictator kan door nieuwe technieken zelfs hun gedachten beïnvloeden. George Orwell beschreef in 1948 in zijn boek ‘1984’ een wereld van dictatuur en angst. De bekende uitspraak “Big brother is watching you” komt uit dit boek. In ‘The Matrix’, een sciencefictionfilm uit 1999, leven mensen in een door computers gestuurde virtuele schijnwereld. In het boek ‘The Circle’ van Dave Eggers ben je verdacht als je niet constant allerlei data met iedereen deelt.


Laat je inspireren door bovenstaande voorbeelden om de tegenstelling utopie/dystopie in beeld te brengen. Maak het contrast tussen de beide begrippen zo sterk mogelijk. Voor de uitwerking van de utopie gebruik je een combinatie van vetkrijt, viltstift en kleurpotlood. De dystopie verbeeld je met pen en inkt. Vergeet niet eerst een schetsblad te maken om met mij te communiceren hoe je beide begrippen in beeld wilt brengen.

Deze opdracht kost veel tijd. Tip: begin er aan als je de andere opdrachten hebt uitgevoerd.


Opdracht 4:


Je krijgt van mij een aantal gekleurde containers van papier. Je gaat met deze platte stroken papier, die de verhouding aangeven van het bovenaanzicht van een zeecontainer een eigen plattegrond maken en wel zodanig dat er een gebouw ontstaat dat voldoet aan de eisen die jij stelt aan jouw droomhuis van de toekomst. Gebruik minimaal twee containers. Plaats ze zodanig ten opzichte van elkaar dat er ruimtelijk een aantrekkelijk gebouw ontstaat. Laat je inspireren door de onderstaande plattegronden. Geef op je plattegrond de functies van de ruimtes aan.


Beantwoord de volgende vragen:

Wat betekent het begrip circulaire bouw? Kijk ook even op deze site om te zien hoe er gewerkt wordt aan de toekomst van het Noordzeekanaalgebied:

Benoem minimaal vier functies waar "het huis van de toekomst" aan moet voldoen.

Hoe kom je op een milieuvriendelijke manier aan water en warmte?


Stel dat je huis in de wijk van de toekomst ligt, aan welke eisen moet de wijk volgens jou voldoen om een bruisende aangename wijk te zijn?De opwarming van de aarde is een gegeven dat ons bezig houdt. In Bangladesh verdwijnen de kleinere eilanden al onder water. Luister en huiver naar de onderstaande podcast die het probleem van de opwarming heel dichtbij haalt.


Tot slot: presenteer je werk op je site regelmatig aan mij. Ik geef commentaar. Je krijgt hierdoor de tijd om je werk te verbeteren en daarmee je cijfer.647 weergaven0 opmerkingen
  • Foto van schrijverHans belleman

Bijgewerkt op: 23 sep. 2019

Maandag 23 september 2019

Je hebt je laten inspireren door het logo van Het Zaanlands: Prometheus. Je hebt schetsbladen gemaakt. Verder ben je druk bezig met de opdracht vorm en restvorm. Je hebt aantekeningen gemaakt. Bovenstaande opdrachten ga ik met je bespreken voor een voorlopig cijfer. Houd je aantekeningen goed bij. Het is niet zo dat je alles af moet hebben maar je bent al een eind op weg. Soms ben je zo intensief met een opdracht bezig dat het veel meer tijd in beslag neemt. Dat is juist goed. Wat belangrijk is: laat zien dat je geconcentreerd met de opdrachten bezig bent.

Aan je werk is altijd te zien of je je werkelijk inzet om er wat van te maken. Ik roep je bij me en we gaan samen het werk bespreken.89 weergaven0 opmerkingen
  • Foto van schrijverHans belleman

Vandaag gaan we het hebben over herhaling en tussenvormen

Hier is de tussenvorm tot hoofdvorm verheven

Je kunt wat spelen met de hoofdvorm en de tussenvormen. Door de tussenvorm of de restvorm kleur te geven drukt ie de hoofdvorm wat weg en ontstaan er verrassende tekeningen

15 weergaven0 opmerkingen
bottom of page