top of page
  • Foto van schrijverHans belleman

Posts voor Beeldende Vorming

Bijgewerkt op: 11 sep. 2019

Bij beeldende vorming blijf je je verwonderen. Is beeldende vorming moeilijk? Ja, soms moet het moeilijk zijn om je uit te dagen en soms gaat het vanzelf. Het gaat er niet om dat je al goed kan tekenen, als dat wel zo is: mooi meegenomen. Als je een hekel hebt aan tekenen gaan we proberen er lol in te krijgen. Dat is al heel wat. Kun je redelijk goed tekenen? Dan dagen we elkaar uit om het nog beter te doen.Een kunstenaar kan vaak heel veel, niet omdat hij zoveel handiger is, maar omdat hij anders denkt: hij zegt nooit dat iets mislukt, hij zegt het gaat anders dan ik wil of zegt ha, nu weet ik wat ik fout doe. Hij leert van fouten en hij moet die ook maken om verder te komen. Een kunstenaar gaat buiten de gebaande paden en onderzoekt dingen, gewoon omdat hij nieuwsgierig is. Ja, dan gaan dingen vaak anders dan je denkt. Daar lol in hebben en je daar over verwonderen in plaats dat je je ergert, dat gaan we ondermeer leren bij beeldende vorming.

Vandaag starten we met het bijzondere logo van het Zaanlands: Prometheus op weg met een brandende fakkel om het vuur (kennis) naar de mensen te brengen.


Woensdag 11 september 2019

Door: Hans Belleman

Een kunstenaar gaat niet zomaar aan de slag. Hij broedt zijn ideeën uit. Het lijkt maar dat ie zit te lummelen of zit te dagdromen, maar in het hoofd gebeurt van alles. Dit is de fase van idee naar goed idee.


Van goed Idee naar Beeld (schets)

"Maak even een schetsje" Makkelijk gezegd, maar zo eenvoudig is dat niet. We gaan dus eerst leren schetsen. Het helpt al als je beseft dat een schets een manier is om je idee zichtbaar te maken. Met je schets kun je beter overleggen/communiceren over je ideeën. Zowel je ideeën als je schetsen zijn in deze fase nog volop in beweging. Je leert het volgende:

--Elke lijn die je op papier zet doet er toe. Je gumt niets uit. Het is pas een schets als elke lijn meedoet om te laten zien wat je bedoelt. Begin met lichte druk en benadruk bepaalde lijnen die je goed vindt.

Wat heel handig is bij het schetsen: dat je de verhouding van het papier alvast om je tekening maakt en dat je schetsmatig kleur aanbrengt.

Het idee van "Het kleine eenzame Visje", links boven in beeld of De Grote Boze Vis, die van woede uit het papier knalt.


helemaal alleen in een hoekje: eenzaam visje


De Boze knalt van woede van het papier29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page